Odjel za povijest umjetnosti

Promocija knjige doc. dr. sc. Antonije Mlikota!

 

Najavljujemo promociju knjige "Zadar: obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu" naše drage doc. dr. sc. Antonije Mlikota koju je objavila Školska knjiga.

Šest godina nakon završetka Drugoga svjetskog rata začuđeni turisti pitali su Zadrane: „Kako možete živjeti u tom gradu razorenom poput Pompeja?” To pitanje najslikovitije opisuje stanje u Zadru u ono vrijeme – kraj rata povijesna je jezgra dočekala u ruševinama. Procjenjuje se da je nakon Drugoga svjetskog rata 80 posto gradskog tkiva bilo uništeno ili oštećeno. Postotak potpuno urušenih kuća bio je otprilike, prema kasnijim procjenama, od 45 posto do 60 posto.

„Stajali smo bespomoćno i neodlučno pred gomilom ruševina i nismo znali odakle da počnemo. Malodušni su bili protiv toga da se uopće išta poduzme”, izjavio je jedan od stanovnika Zadra 1945. godine. Povijesna jezgra bila je gotovo napuštena, s tek malobrojnim preostalim prijeratnim stanovni­cima. Zadrom je u mjesecima nakon rata upravljala britanska vojska jer je pravno do 1947. godine to bio talijanski teritorij, a tek je 1954. proglašen novooslobođenim područjem. Zbog godina neulaganja, Zadar je 1959. proglašen jednim od trinaest nerazvijenih područja Jugoslavije.

Ovo višegodišnje istraživanje objašnjava kako se to dogodilo, kako su konačno obnovljene te, kako ih je Miroslav Krleža nazvao, „pompejanske ulice”, zašto je Zadar bio „zaboravljen”, je li se neoprav­dano rušilo nakon rata, jesu li se gradu i koliko prilagodili mnogobrojni novopridošli stanovnici iz ru­ralnih i otočnih sredina, tko ga je obnavljao, što je arhitektima značio pojam „zadromanija” i kako je „jugoslavenski Dresden”, kako su ga onda nazivali, postao „bijeli kameni brod” – stoji u blurbu knjige.

Promocija knjige u Zadru organizirana je u sklopu proslave Dana Zadra 16. studenog u 18 h, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

U sklopu sajma knjiga Interliber održava se zagrebačka promocija knjige na štandu Školske knjige, u srijedu 10. studenog u 14 h. Na promociji će govoriti prof. dr. sc. Marko Špikić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, urednik izdanja dr. sc. Deniver Vukelić i naša doc. dr. sc. Antonija Mlikota.

Srdačno ste pozvani!