Odjel za povijest umjetnosti

Ivan Josipović

 

Nastavnik: izv. prof. dr. sc. Ivan Josipović
Zvanje izvanredni profesor
Telefon (Fax): 023 200 514 (023 200 603)
E-mail: ijosipov@unizd.hr
Bibliografija:

Google Scholar

Academia.edu

CroRIS

Izvodi kolegije:

Kršćanska ikonografija

Umjetnost ranog srednjeg vijeka
zapadne Europe

Hrvatska umjetnost ranog srednjeg vijeka

Povijest muzeologije

Muzejsko-galerijska praksa I

Muzejsko-galerijski praktikum

Konzultacije:  srijedom, od 9 do 10 sati


Biografija


Rođen je 30. svibnja 1983. godine u Makarskoj. Osnovnu školu Bariše Granića Meštra završio je 1997. u Baškoj Vodi te je iste godine upisao Jezičnu gimnaziju u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj gdje je maturirao 2001. godine. Dvopredmetni studij povijesti i povijesti umjetnosti na tadašnjem Filozofskom fakultetu u Zadru Sveučilišta u Splitu (od 2002. godine Sveučilište u Zadru) upisao je 2001., a završio ga je 2006. godine. Diplomski rad pod naslovom Opus Nikole Ivanova Firentinca u Trogiru obranio je 14. veljače 2006. godine na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru pod mentorstvom prof. dr. sc. Emila Hilje, te je tako stekao zvanje profesora povijesti i diplomiranog povjesničara umjetnosti.

Tijekom 2007. godine radio je kao učitelj povijesti u Osnovnoj školi "Tin Ujević" u Krivodolu kod Imotskog (3/4 radnog vremena), a istovremeno i kao nastavnik istog predmeta u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj (1/4 radnog vremena). Od 1. siječnja 2008. godine zaposlen je kao znanstveni novak-asistent na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, i to na znanstvenom projektu 269-1300623-2681 Umjetnička baština Jadrana od kasne antike do romanike voditelja prof. dr. sc. Nikole Jakšića. Doktorirao je 6. prosinca 2013. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s disertacijom Predromanički reljefi na teritoriju Sklavinije Hrvatske između Zrmanje i Krke do kraja 9. stoljeća (mentor: dr. sc. Nikola Jakšić, professor emeritus). U prosincu 2009. godine na matičnom je Odjelu izabran u suradničko zvanje asistenta. Nakon obrane doktorskoga rada, u prosincu 2013. godine, na Sveučilištu u Zadru izabran je u suradničko zvanje višeg asistenta. Odlukom Stručnog vijeća Sveučilišta u Zadru za humanističko područje znanosti, umjetničko područje i interdisciplinarno područje umjetnosti od 20. listopada 2015. izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docenta, a odlukom istog tog Vijeća od 14. siječnja 2021. godine u zvanje izvanrednog profesora. Kao stipendist COST Associationa (Bruxelles, Belgija) tijekom veljače 2016. bio je na stipendijskom boravku pri École Française de Rome u Rimu s prijavljenim kratkim istraživačkim projektom pod naslovom Wall paintings and sculpture in the churches of Rome from the 7th to the 9th century.

U dosadašnjem nastavnom radu na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru držao je nastavu i seminare iz obveznih kolegijâ Uvod u povijest i teoriju umjetnosti I, Osnove ikonografije, Kršćanska ikonografija i Umjetnost ranog srednjeg vijeka zapadne Europe, nastavu iz obveznih predmetâ Osnove likovnih umjetnosti i Osnove povijesti umjetnosti, zatim predavanja i seminare iz izbornih kolegijâ Umjetnost karolinškog razdoblja na istočnoj obali Jadrana, Hrvatska predromanička skulptura, Umjetnost 11. stoljeća na istočnoj obali Jadrana, Zadarska srednjovjekovna umjetnost – odabrane teme (novouvedeni kolegij) i Monumentalno slikarstvo grada Rima od 6. do 9. stoljeća, te seminare iz obveznih predmetâ Umjetnost ranog kršćanstva i Bizanta i Hrvatska umjetnost ranog srednjeg vijeka, ali i iz diplomskoga izbornog kolegija Metodološki pristup proučavanju predromaničke skulpture. Trenutačno kao nositelj drži nastavu iz obveznih predmetâ Kršćanska ikonografija, Umjetnost ranog srednjeg vijeka zapadne Europe i Hrvatska umjetnosti ranog srednjeg vijeka na preddiplomskom te iz kolegija Povijest muzeologije na diplomskom studiju povijesti umjetnosti. Također, na diplomskom studiju povijesti umjetnosti nositelj je i predmeta Muzejsko-galerijska praksa I.

U razdoblju od ožujka 2011. do prosinca 2014. godine bio je član Uredništva časopisa Ars Adriatica i njegov likovni urednik. Glavni je urednik Biblioteke Zephyrus: monografije Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru. U mandatnom razdoblju od 1. listopada 2017. do 30. rujna 2021. godine obnašao je dužnost pročelnika Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, a od rujna 2020. do kraja rujna 2021. godine bio je i član Senata Sveučilišta u Zadru. Trenutačno obnaša dužnost zamjenika pročelnice Odjela za povijest umjetnosti. Po narodnosti je Hrvat i državljanin Republike Hrvatske. Aktivno se služi engleskim i talijanskim, a pasivno njemačkim i latinskim jezikom.