Odjel za povijest umjetnosti

Odjel za povijest umjetnosti vas poziva na predavanje dr. Roberta Holzbauera

Odjel za povijest umjetnosti vas poziva na predavanje dr. Roberta Holzbauera

U petak 24. svibnja u 12 sati u velikoj dvorani Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru dr. Robert Holzbauer održati će gostujuće predavanje. Predavanja su obvezna za studente prve godine koji slušaju Vježbe interpretacije, za studente treće godine koji slušaju Umjetnost 20. stoljeće i Hrvatsku umjetnost 19., 20., 21. stoljeća kao i za studente diplomskog studija koji su odslušali kolegij Metode obrade povijesnu umjetničke građe.

 Dr. Holzbauer će održati dva tematska predavanja na engleskom jeziku:

Nazi-art-looting in Austria (1938-1945) and art restitution after WW2, especially after 1998.

Dr. Holzbauer će prezentirati kratki pregled kulturne politike nacističkog režima. Posebnu pažnju će posvetiti slici "Portret Wally Neuzil" Egona Schielea koja je bila zaplijenjena nakon izložbe u New Yorku 1998. godine. Kratki pregled ističe pravne korake i najvažnije slučajeve: Rothschild, Bloch-Bauer, te novi zakon o restituciji i različite zakonske okvire u državama koje su bile uključen u pravni spor oko vlasništva nad tom umjetninom. Zanimljivo je da je Wally Neuzil, prikazana na toj slici, pokopana u Hrvatskoj na mjesnom groblju u Sinju.

Nazi-art-looting in Hungary (1944-1945)

Nacistička pljačka umjetnina u Mađarskoj (1944. – 1945.) U ožujku 1944. godine Nijemci su okupirali zemlju svog saveznika Mađarske. Holokaust za židovsku zajednicu u Mađarskoj vjerojatno je bio najbrutalniji u povijesti. U samo četiri tjedna 540.000 mađarskih Židova poslano je u Auschwitz. Jedan sporedni aspekt bila je zapljena umjetničkih predmeta iz privatnih kolekcija i muzeja. Na kraju rata, vlak sa oduzetim umjetninama je zaplijenjen od strane američkih trupa u Werfenwengu (pokrajina Salzburg). U vlaku je bilo više od 1800 slika. Isprva su slike bile pohranjene Salzburgu, zatim u rudnicima soli Alt Aussee i kasnije u samostanu Mauerbach blizu Beča. Godine 1963. i 1968. godine umjetnine su predane mađarskoj ambasadi u Beču. Desetljećima je taj slučaj bilo zaboravljeno, dr Holzbauer će prezentirati nove spoznaje o sudbini tih umjetnina.