Odjel za povijest umjetnosti

Noć muzeja 2024.

 

 

ARTSHOOT - kostimirani fotokutak

U organizaciji Odjela za povijest umjetnosti, u sklopu Noći muzeja bit će postavljen Artshoot - kostimirani fotokutak. Zainteresirani posjetitelji imati će priliku biti obučeni u kostim i fotografirani unutar okvira s kulisom poznatog likovnog djela. Fotografije će kasnije moći preuzeti putem online galerije, skupa s dodatnim informacijama i zanimljivostima o likovnom djelu u koje su se prerušili.

Voditeljice:
doc. dr. sc. Silvia Bekavac
Dora Štublin, mag. educ. hist. art.
Antonela Čelan, mag. hist. art
Iris Osmančević
Enia Radanović
 

Bili ste...

Vincent van Gogh, Zvjezdana noć, 1889.
Jedna od najpoznatijih slika na svijetu, Zvjezdana noć, nastaje pred kraj umjetnikova života. U brojnim sačuvanim pismima koje je Vincent razmjenjivao sa svojim bratom otkrivamo njegovu senzibilnost i patnju, a u jednom kasnom navodi: “Moja me kukavna bolest tjera da radim s nijemim bijesom, veoma polako, ali bez prekida od jutra do mraka ... Vjerujem da će mi to pomoći da ozdravim.” Magično plavo nebo rasvijetljeno dinamičnim nebeskim tijelima uhvaćenim u kovitlac noći oštro prekida čempres u prvom plavu dok smirenje pronalazimo u seoskom pejzažu. Debeli i gotovo reljefni nanosi boje koja se suprotstavlja i bori za svoju prevlast na platnu ostavljaju na gledatelju snažnu impresiju koja se ne može zaboraviti, a o tome govori i činjenica da godišnje 3 milijuna ljudi posjeti Muzej moderne umjetnosti u New York kako bi se divili čarobnoj noći.

Andy Warhol, Marilyn Monroe, 1967.
Andy Warhol (1928.-1987.) američki slikar, dizajner, filmski redatelj i producent te pokretačka i prepoznatljiva ličnost pop arta, svojim radom testirao je granice između umjetnosti i oglašavanja čime je otvorio nove tokove same umjetnosti i razmišljanja o njoj. Godine 1967. osnovao je vlastitu tiskarko- izdavačku tvrtku iz koje je proizišlo mnogo prepoznatljivih portfolija sitotiska. Slavna hollywoodska glumica i ikona ljepote, Marilyn Monroe, bila je prva, a za njezinu izradu koristio je već postojeću fotografiju koja se ponavlja više puta u različitim filterima. Umjetnik je jednom prilikom za ponavljanja rekao: „Što više gledate točno istu stvar, to značenje više nestaje i osjećate se bolje i praznije.“ Warhol je prihvatio popularnu kulturu i sve što ona nudi uklopio u komercijalne procese, a njegova je umjetnost postala sveprisutna i vrlo prepoznatljivog potpisa kao što su limenke Campbells soup.

Frida Kahlo, Autoportret s ogrlicom od trnja i kolibrićem, 1940.
Frida Kahlo, meksička umjetnica najpoznatija po autoportretima u kojima jakim i izražajnim bojama i simbolima propituje duboke teme identiteta, rodnosti, ljudskog tijela i smrti. Mnogi je svrstavaju u nadrealiste iako je ona sama to nijekala. Doživjela je nesreću 1925. godine koja je ozbiljno narušila njezino zdravlje i obilježila njezinu umjetnost. Simboliku u slici pronalazimo u kolibriću koji je inače raznobojan, a ovdje je crn, visi s trnja koje bolno obuhvaća njezin vrat i spušta se niz prsa, dok ga majmun neoprezno vuče u svoju stranu, crna i oprezna mačka te kukci na njenoj glavi aludiraju na brojne simbole i ključeve čitanja ovoga djela. Njezine slike isprepletene su autobiografskim elementima, simbolikom i snažnim i prepoznatljivim slikarskim izrazom.

GALERIJA FOTOGRAFIJA